10029,3%0,51
35,57% 0,07
36,95% -0,28
3119,35% 0,67
4959,96% 0,00
Alkol ve Kanser Riski: Bilimsel Gerçekler
Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Ali Coşkun’dan Önemli Uyarı: "Alkol Kanser Riskini Artırabilir"
“Tüm alkollü içeceklerin üzerine ‘Dikkat! Alkol, kanser nedeni olabilir!’ uyarısı eklenmeli.”
Dr. Ali Coşkun, yaptığı açıklamada alkol tüketiminin kanserle ilişkisinin bilimsel kanıtlarla açıkça ortaya konulduğunu vurguladı. “Alkol, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından 1. grup kanserojen olarak sınıflandırılmıştır. Yani alkolün kansere neden olabileceği konusunda hiçbir şüphe yoktur.” dedi.
Alkol ve Kanser Riski: Bilimsel Gerçekler
Dr. Coşkun’un vurguladığı gibi, alkol tüketimi ağız, boğaz, yemek borusu, karaciğer, meme ve kolon-rektum kanserleri de dahil olmak üzere yedi farklı kanser türüyle ilişkilidir. Bilim insanları, az miktarda alkol tüketiminin bile kansere yakalanma riskini artırabileceğini belirtiyor.
Dr. Noelle LoConte ve meslektaşlarının yaptığı araştırmalara göre, özellikle aşırı alkol tüketimi, ağız, yutak ve yemek borusu kanserlerine yakalanma riskini 5 kat artırıyor. Meme kanseri riski ise yüzde 61 oranında artış gösteriyor. Kadınlar için günde 1, erkekler için ise günde 2 standart içki bile kansere yakalanma riskini artırabilir.
Tüm Alkol Türleri Aynı Zararlı Etkilere Sahip
Alkol türü fark etmeksizin, etanolün metabolize edilmesi sırasında ortaya çıkan asetaldehit maddesi, DNA’ya zarar vererek kansere neden oluyor. Kırmızı şarap gibi bazı alkollü içeceklerin faydalı olduğu yönündeki yanlış algıların da artık bilimsel olarak çürütüldüğünü belirten Dr. Coşkun, “Hiçbir alkol türü kansere karşı güvenli değildir.” dedi.
Farkındalık İçin Uyarı Etiketleri Şart
Dr. Ali Coşkun, toplum sağlığını korumak adına alkollü içeceklerin üzerine uyarı etiketleri eklenmesi gerektiğini söyledi. “Tüm alkollü mamullerin üzerinde ‘Dikkat! Alkol, kanser nedeni olabilir!’ şeklinde bir uyarı yer almalıdır. Bu basit adım, insanlara alkol ve kanser arasındaki ilişkiyi hatırlatabilir ve farkındalık yaratabilir.”
Hekimlik Sorumluluğu: “Tercih Vatandaşlarımızın”
Dr. Coşkun, “Bizim görevimiz, bilimsel veriler ışığında vatandaşlarımızı bilinçlendirmek. Alkol tüketimi kişisel bir tercihtir, ancak sağlık riskleri konusunda toplumun bilinçlenmesi hepimizin sorumluluğudur.” diyerek sözlerini noktaladı.