Tarih: 14.10.2024 10:27

ÜNYE’DEN SEFERBERLİK İLAN ETTİLER

Facebook Twitter Linked-in

ÜNYE’DE SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

Ordu'nun Ünye ilçesinde düzenlenen Ekim ayı olağan toplantısında, 19 ilçe Ziraat Odası Başkanı ve Oda Genel Sekreteri bir araya geldi.

 Toplantı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan'ın başkanlığında gerçekleşti.

 Ana gündem maddeleri arasında Kahverengi Kokarca ile mücadele stratejileri, temel destek ödemeleri ve fındıkta son durum değerlendirmesi yer aldı.

Toplantıda, Ziraat Odaları'nın kendi bölgelerinde yürüttükleri Kahverengi Kokarca ile mücadele çalışmaları detaylandırıldı.

Kokarca ile  Mücadelenin etkinliğinin artırılması için yapılacak çalışmalar ele alındı ve Ziraat Odaları'nın aktif rolü vurgulandı.

Arslan Soydan, bu yıl birçok üreticinin Kahverengi Kokarca nedeniyle zarar gördüğünü ve bazılarının ciddi maddi kayıplar yaşadığını belirterek, zarar gören üreticilerin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Kamu ve özel bankalara olan borçların faizsiz olarak ertelenmesi ve sıfır faizli kredi imkanı sağlanması çağrısında bulundu.

Toplantı sonrası açıklama yapan Soydan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Kahverengi Kokarca konusunda destek talep ettiklerini belirtti. Sahadan en üst kademeye kadar mücadelede ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurguladı.

Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu ise konuşmasında, Fatsa'da Kahverengi Kokarca'nın son yıllarda artan bir tehdit olduğunu ve bu yıl özellikle 89 mahallede ciddi zararlara neden olduğunu ifade etti. Gürsu, tüm üreticilerin bu soruna karşı etkin mücadele etmesi gerektiğini söyledi

-“Kahverengi Kokarca Ziraat Odalarının tek başına üstünden gelebileceği bir olay değil” -

Toplantının ev sahipliği yapan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ünye’de düzenlenen toplantıda, bu böcekle mücadelede bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonra yapılması gerekenleri değerlendirdiklerini söyledi.

 Sarıkahraman, bölgenin tarımını tehdit eden Kahverengi Kokarca böceğiyle 2 yıldır çetin bir mücadele verdiklerini vurgulayarak, “Kahverengi Kokarca ile mücadele tek başına Ziraat Odalarının ya da ferdi olarak Ahmet’in Mehmet’in üstünden gelebileceği bir olay değil.” dedi.

-Sarıkahraman: “Bakanlıklar Türkiye’de sadece Kahverengi Kokarca ile mücadeleye yönelmeli!” -

Osman Sarıkahraman, bu böceğin ülkemiz için ciddi bir tehdit olduğunu, bu tehdidin bertaraf edilmesi için Tarım ve Orman, Sağlık, Çevre ile Ulaştırma Bakanlıklarının hep birlikte mücadeleye yönlenmesi gerektiğini vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:

“Başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, Sağlık Bakanlığı’nın, Çevre Bakanlığı’nın, Ulaştırma Bakanlığı’nın Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, kokarcanın muhtemel konuşlanabileceği yerlerin ilgilileri bu taşın altına elini sokmaları gerektiğini yüksek bir sesle söylemek istiyorum. Topyekûn bu işin üzerine düşmezsek, seneye çok daha büyük felaketlerle gidecektir. Tüm Türkiye şuan teyakkuz halinde olmalı. Bu anlamda Tarım Bakanlığı’nı ivedilikle göreve davet ediyoruz.  Bütün yatırmalarını bırakmalı, Türkiye’de sadece Kahverengi Kokarca ile mücadeleye yönelmelidir.” 

-Akça: “Vatandaşımız başına gelmeden bunu idrak edemedi”

Altınordu Belediye Başkanı Atakan Akça, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli sıkıntısı olan ve 2 yıldır bölgede yoğun olarak görülen Kahverengi Kokarca’nın çok çabuk yayılıp, hızlı çoğaldığını, istilacı bir böcek olduğunu, böceğin büyük ürün kayıplarına neden olarak zarar vereceğini anlatmalarına rağmen, başına gelmeden üreticinin bu ciddiyeti anlamadığını söyledi.

Sosyal medyada Kahverengi Kokarca ile mücadelede değişik mücadele yöntemleri üretenler olduğunu, bunlara itibar edilmemesi gerektiğini belirten Akça, “Biz bunların doğru olduğunu düşünmüyoruz. Sosyal medyadaki veya piyasada bilgi kirliliğine vatandaşlarımızın ve üreticilerimizin itibar etmemelerini istiyoruz. Kahverengi Kokarca ile mücadelede en etkili ve doğru yöntemin ne olduğu ile alakalı Ordu Valimiz Muammer Erol, İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri, işin içerisinde bilinç sahibi yerel yönetici arkadaşlarımız, Ziraat Odası Başkanları var. Bu yönetimin nasıl olacağını, daha fazla nasıl etkili ve kesin sonuca doğru gidilebileceğinin yönetimi buralardır.” dedi.

-Akça: “En önemli mücadelemiz kışlak mücadelesi”-

Kahverengi Kokarcada herkesin üstüne düşeni yaptığını, ancak zamanı ve tekniğin doğru olması gerektiğini belirten Atakan Akça, kışlak mücadelesinin önemli olduğunu vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:

“Tarımda doğru zamanda, doğru teknikle ve doğru materyalle mücadele etmezseniz, başarının gelme şansı yok.  Kahverengi Kokarca ile ilgili en etkili mücadelenin kışlak mücadelesi olduğunu biliyoruz. Eğer kışlak mücadelesini doğru bir şekilde, doğru zamanda doğru materyalle yapmazsak bir daha ki sene geçmiş olsun. Bu kadar net söylüyorum. Kahverengi Kokarca kış ayında avcumuzun içinde, sadece avucumuzun içini kapatacağız. Ama yazın bütün alanda. Yani 100 metrekare evdeki başarı oranı ile 20-30 dönüm arazide yapılacak mücadelenin başarı oranın bir olma ihtimali yoktur. Bizim en önemli mücadelemiz Kışlak mücadelesidir.”

-Gürsü: “Fatsa’da fındığın yüzde 70’i kokarca zararı gördü” -

Ordu’da Kahverengi Kokarca’dan en büyük zararı gören ilçe olan Fatsa’nın Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, şu açıklamayı yaptı:

“Biz, Kahverengi Kokarca zararının Türkiye’de en yoğun olarak yaşandığı bölgede yaşıyoruz. 2 yıldır büyük zarar veriyor. Geçen yıl Fatsa’da 2 mahallemiz de zararı vardı, ama bu yıl Fatsa’da 89 mahallemizin tamamında verdiği zararla karşı karşıya geldik.  Şu anda Kahverengi Kokarca zararlısının Fatsa’da çiftçilerimize verdiği zarar fındıklarının yüzde 70 çürük vaziyette. Çiftçilerin birçoğu bu fındığını satamadı, satanlarda 40-50 TL gibi çok zarar edecek fiyatlara satabilmiştir. Çiftçimizin düştüğü en kötü durum ise, ellerinde poşetler içerisinde tüccar tüccar gezerek fındıklarını satmak için çok büyük çaba sarf ettiler.” 

-Soydan: “Kahverengi Kokarca ile mücadele için Cumhurbaşkanı Yardımcımızla görüştük” -

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Kahverengi Kokarcayla mücadele için Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Genel Başkanı Şemşi Bayraktar’la birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcısıyla görüştüklerini belirterek, şu açıklamayı yaptı: 

“Ünye’de gerçekleştirdiğimiz Koordinasyon Kurulu Toplantımızın ana konusu Kahverengi Kokarcaydı. Üreticilerimiz gerçekten çok ciddi bir zarar içinde, psikolojik olarak etki altında.  Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak Genel Başkanımız Şemşi Bayraktar’ın başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliye ’sinde Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile görüştük. Toplantıda ben bizzat Cumhurbaşkanı Yardımcımıza Kahverengi Kokarca ve verdiği zararı anlattım. Önümüzdeki süreçte mücadele yapılmazsa ne gibi zararlar vereceğini tekrar tekrar anlattık. Oradaki taleplerimiz, ilaçlı toplu mücadele için destek istedik. 

İlimizde Kahverengi Kokarca ile Mücadele Acil Eylem Planı, Valimiz Muammer Erol başkanlığında oluşturuldu. Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerimiz, paydaş kurumlar, belediyeler ile beraber ortaya çıkan eylem planını mutlaka hayata geçirmemiz lazım. Bunun için muhtarlıklarda bir ilaçlama ekibi kurularak, bu ekiple beraber bütün çatılar, samanlıklar, ahırlar yani nokta miktarı kadar boş geçmeden ilaçlamak gerekiyor. Bu anlamda bir çalışma yapılması gerekiyor. Yani bu kışlak mücadelesini mutlaka yapmamız gerekiyor. 

-“Ziraat Odaları olarak mücadelenin her alanında olacağız” -

Her Odamız kendi imkanları çerçevesinde hem bahçelerde ilaçlamaya destek oluyor, hem kendi imkanları ile üreticilere ilaç dağıtımı gerçekleştiriyor. Odalarımız gerçekten büyük bir özveri ile alanlarda Kokarcadan kurtulması için mücadele yapıyor. Biz mücadelenin her yerinde olacağız. Çiftçilerimizin ürünlerinin ve üreticilerimizin korunması yönünde herkese çağrı yapıyorum. Çünkü fındık olmazsa bölgemizde hiçbir sektör temsilcisi olmayacaktır.”

Soydan ayrıca, Kahverengi Kokarca’dan zarar gören üreticilerin kamu bankaları ve özel bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve bu zarar gören üreticilere sıfır faizli kredi imkanı sağlanmasını istedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —