9830,56%-0,60
35,15% -0,61
36,47% -0,29
2965,75% -0,56
4816,07% 0,00
Ünye Tarih, Kültür ve Doğal Varlıkları Araştırma Derneği tarafından düzenlenen 6. panel, 27 Aralık 2024 Cuma günü Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Değerler Müzesi’nde gerçekleştirildi.
Saat 18.00’de başlayan panelin konuğu, araştırmacı müzik eğitmeni Aykan Deryal oldu.
Aykan Deryal, “Geçmişten Günümüze Ünye Müzik Kültürü” başlıklı sunumunda, Ünye’nin müzik tarihini detaylarıyla ele aldı. Konuşmasında, Ünye müzik kültürünün köy ve şehir olarak iki farklı yapıda geliştiğini ve bu farklılıkların kaynaklarla desteklendiğini belirtti. Deryal, Ünye müzik tarihine ilişkin yazılı kaynakların 1445 yılı tahrirlerinden itibaren yer aldığını ifade etti.
Ünye Müzik Kültürü Derinlemesine İncelendi
Deryal, Ünye ve çevresinin müzik kültürünü kapsamlı bir şekilde ele alarak, 1937 öncesinde şehir merkezinde oluşan müzik kültürünü, dönemin müzik derneklerini, kullanılan müzik aletlerini ve Ünye’ye özgü müzikal unsurları anlattı. Ayrıca, Ünye Halk Evleri, Musiki Cemiyeti, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ünye Belediyesi Konservatuvarı ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ORMEK gibi kurumların müzik eğitimi çalışmalarını yazılı kaynaklarla destekleyerek katılımcılara sundu.
TRT Repertuvarındaki Ünye Türküleri Paylaşıldı
Aykan Deryal, TRT repertuvarında yer alan 11 Ünye türküsü ile saha çalışmalarıyla ortaya çıkardığı Ünye şarkılarına dair bilgi verdi. Hem sevilen hem de pek fazla bilinmeyen Ünye türküleri seslendirilirken, katılımcılar büyük bir beğeniyle dinledi.
Ünye’nin Müzikal Mirası Geleceğe Aktarılıyor
Ünye’nin zengin müzik kültürünü belgelerle ortaya koyan ve bu kültürün geleceğe aktarılmasına katkı sağlayan panel, yoğun ilgi gördü. Aykan Deryal’in türkü performansı izleyicilerden tam not aldı.