10366,2%-0,04
40,35% 0,24
46,92% 0,49
4349,52% 0,54
6958,85% 0,87
Ünye – Emekli aylıklarına yönelik alınan yeni Yargıtay kararı, emekli sendikalarının tepkisini çekti. DİSK’e bağlı Dev Emekli-Sen Ünye Şubesi, 17 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararın ardından bir basın açıklaması yaparak, karara sert ifadelerle karşı çıktı.
DİSK Araştırma Dairesi’nin hazırladığı rapora atıf yapılan açıklamada, Türkiye’de emeklilerin sayısının artmasına rağmen gelirden aldığı payın giderek azaldığına dikkat çekildi. Açıklamada, 16 milyonu aşkın emekli ve hak sahibinin geçim sıkıntısı yaşadığı, düşük aylıklar nedeniyle emeklilerin büyük kısmının ya çalışmak zorunda kaldığı ya da iş aradığı vurgulandı. Rapora göre, çalışan ya da iş arayan emeklilerin oranı %65’i aşmış durumda.
“BİR DE ÜZERİNE HACİZ GELİYOR”
Basın açıklamasında, 17 Temmuz’da yayımlanan Yargıtay kararına göre, bankaların tüketici kredisi nedeniyle aldıkları rıza ve onay belgeleriyle emekli maaşlarına doğrudan bloke koyabileceği belirtildi. Bu durumun, icra süreci başlatılmadan dahi maaşlara el konulabileceği anlamına geldiği ifade edildi.
DİSK/Dev Emekli-Sen Ünye Şubesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu karar, zaten borç içinde yaşam mücadelesi veren emekliler için bir felaket anlamına geliyor. Emeklilerin yüzde 45,4’ü halihazırda idari ya da yasal takipte. Şimdi de maaşlarına haciz getirilerek, tek gelir kaynaklarından da mahrum bırakılıyorlar. Bu hukuk ve vicdan dışı uygulama, sosyal devlet anlayışının tamamen yok edildiğini göstermektedir.”
“EMEKLİLERİN YAŞAMINA KELEPÇE VURULUYOR”
Açıklamada, “Emekli aylıklarına haciz koymak, emeklilerin yaşamına kelepçe vurmaktır” denilerek, milyonlarca emekliye ödenmesi gerekenin bir “yaşam borcu” olduğu dile getirildi. DİSK/Dev Emekli-Sen’in, borçsuz bir yaşam ve insanca bir emeklilik için mücadelesini sürdüreceği ifade edildi.
Son olarak, “Sefalet düzeyindeki emekli aylıklarımızı haczetmenize izin vermeyeceğiz!” denilerek karara karşı mücadele çağrısı yapıldı.