Tarih: 17.10.2024 16:27

Ünye Devlet Hastanesinde “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Facebook Twitter Linked-in

 

 

Ünye Devlet Hastanesinde “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi.


Etkinlik kapsamında Ünye Devlet Hastanesi Kanser Birimi Hemşiresi İlknur TÜTÜNCÜ tarafından çeşitli kurum ve kuruluşlarda “Kendi kendine Meme Muayenesi Eğitimi" düzenlendi.

Hastane girişinde açılan stantta vatandaşlara yönelik meme kanseri farkındalığı oluşturmak için çeşitli broşürler verildi. Ayrıca vatandaşlara da eğitim verilerek pembe renkle sembolize edilen etkinlikler kapsamında pembe kurdele taktılar.

Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yılmaz Dündar hastane idarecileriyle birlikte hastane girişinde oluşturulan standı ziyaret ederek yapılan çalışmalara destek verdi. 

Meme kanserinin ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen kanser türü olduğunu belirten Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Dr.Yılmaz Dündar; “ Meme kanseri meme dokusunda yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile ortaya çıkmaktadır. 4 Şubat 2021’de Dünya Sağlık Teşkilatı, artık meme kanserinin tüm yeni tanı konulan kanserlerin %11.7’si olarak ilk sıraya yükseldiğini duyurmuştur. Her yıl Ekim ayında düzenlenen “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” dünya çapında 2,3 milyon kadını etkileyen hastalığın taranmasını ve önlenmesini teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Ekim ayında tüm dünyada yürütülen farkındalık ve bilinçlendirme etkinliklerinde “Pembe Kurdele” teması kullanılmaktadır. Bu çalışmaların hedefi; Metastatik meme kanseri de dahil olmak üzere meme kanseri teşhisi konan kişileri desteklenmesi, insanların meme kanseri risk faktörleri konusunda eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi,kişisel meme kanseri risklerinin bilinmesi ve uygun yaştan başlayarak düzenli taramanın öneminin vurgulanması, hastalık hakkında daha fazla desteğe ve araştırmaya duyulan ihtiyaç konusunda farkındalığın artırılmasıdır. Geçmişte ileri evrede teşhis edilen meme kanseri, günümüzde dünyadaki çalışmalara paralel olarak ülkemizde de Bakanlığımızca yürütülen tarama programlarının etkisi ile daha erken evrede teşhis edilebilmekte ve erken tanı oranlarımızda artış sağlanabilmektedir. En son ulusal kanser istatistiklerimizde yeni tanı alan meme kanserlerinin %48.2’si lokalize kanserler iken, %10.2’si uzak organ tutulumlu kanser olarak bildirilmektedir. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Tüm kanserlerde olduğu gibi; sebze ve meyveden zengin, uygun koşullarda hazırlanmış gıdaların tüketimi ile sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesi, fiziksel aktivitenin artırılması, sağlıklı kiloda olma, sigara ve alkol kullanımından uzak durma ile meme kanseri riski azaltılabilmektedir. Emzirmenin meme kanserinden koruduğuna dair çok sayıda çalışma bulunduğu için tüm annelerin bebeklerini en az 2 yıl süreyle emzirmeleri önerilmektedir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —