• BIST 100

    10362,53%0,45
  • DOLAR

    41,84% 0,06
  • EURO

    48,69% 0,25
  • GRAM ALTIN

    5641,93% 1,32
  • Ç. ALTIN

    9281,40% 1,44

ŞANLITÜRK: KOKARCADAN BİR AN EVVEL KURTULACAĞIZ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu'yu ziyaret ederek Kahverengi Kokarca ve Fındık üzerine istişarelerde bulundu.

7.09.2024 09:39:00 398 0
ŞANLITÜRK: KOKARCADAN BİR AN EVVEL KURTULACAĞIZ



Kahverengi Kokarcadan bir an evvel kurtulacaklarına inandıklarını kaydeden Milletvekili Şanlıtürk, üretici sahipsiz diyerek manipülasyon yapanları da sert bir dille eleştirdi.

Ziyaretin ardından değerlendirmede bulunan Milletvekili Şanlıtürk; “Bugün İl Başkanımız Mehmet Özçelik, İl Sekreterimiz Doğukan Ak, Fatsa Belediyesi Meclis Üyemiz Hacı Yelkuvancı ve Fatsa Ziraat Odası Meclis Üyesi Ali Fuat Sezen ile birlikte, Fatsa Ziraat Odası Başkanımız Sn. Haydar Gürsu'yu ziyaret ederek Kahverengi Kokarca ve Fındık üzerine istişarelerde bulunduk.
 
Valiliğimiz, Tarım İl Müdürlüğümüz, Ziraat Odası Başkanlarımız, Muhtarlar Derneklerimiz ve üreticilerimizin desteğiyle inşallah bu zararlıdan bir an evvel kurtulacağız. Haydar Gürsu Başkanımıza yapmış olduğu çalışmalar için teşekkür ediyoruz” dedi.

“HER DAİM ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Kamuoyunda “Üretici sahipsiz” diyerek manipülasyon yapanlara da sert eleştirilerde bulunan Milletvekili Şanlıtürk; “Hiç kimse kahverengi kokarca zararlısından bahsetmezken, biz 3 Ekim 2023, 24 Nisan 2024 ve 9 Mayıs 2024'te Gazi Meclisimizde konuyu Genel Kurula taşıyarak tüm Türkiye'ye duyurmuştuk.
Gerek Gazi Meclisimiz gerekse diğer mecralarda kahverengi kokarca zararlısını defalarca kez gündeme getirerek, hem üreticilerimizi hem de ziraat odalarımızı uyardık.

Şimdi kalkıp da üretici sahipsiz diyerek çığırtkanlık yapmak, en hafif tabirle kendini bilmezliktir. Biz her daim ve koşulda alın teri döken kıymetli fındık üreticilerimizin yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

“BİR AN ÖNCE KOMİSYONLAR OLUŞMALI”

Kokarca zararlısı ile ilgili komisyonların bir an önce kurulması gerektiğine dikkat çeken milletvekili Şanlıtürk, açıklamasının devamında; “İl merkezinde vali yardımcımızın başkanlık edeceği bir komisyon, il tarım müdürlüğünün koordinesinde kurulmalıdır.

İlçelerden kaymakamlarımızın başkanlık edeceği ilçe tarım müdürleri koordinesinde muhtarlar derneğimizin, ziraat odalarımızın sivil toplum kuruluşlarımızın ve Üreticilerimizin katılımıyla komisyonlar oluşturulmalı.

“4 AŞAMALI İLAÇLAMA YAPILMALI”

Kokarca zararlısının yoğun olduğu Fatsa, Ünye, Altınordu başta olmak üzere ilçe ilçe yerinde değerlendirmeler yapılmalı ve bu üç ilçemizin mahalleleri ara vermeden ilaçlanmalıdır.

Fındık sonu birinciliği ilaçlamayı yapacağız, ikincisi kışlak ilaçlamalarının samanlıklar köy evleri gibi kapalı mekanlar ilaçlanmalıdır. Üçüncü ilaçlama Nisan ayında dördüncü ilaçlama da Haziran sonu Temmuz başında yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

“İŞİN CİDDİYETİ ORTADADIR”

İşin ciddiyetine de parmak basan Milletvekili Şanlıtürk; “İşin ciddiyeti ortadadır 2024 mahsulün de yabana atılamayacak bir zarar oluşmuştur. Önlem alınmadığı taktir de 2025 ürünü fındıktaki zararı tahmin bile edemiyorum.

Geçimini sadece fındıktan temin eden çiftçilerimizin Kahverengi kokarca zararı görenler titizlikle tespit edilmeli; Bu üreticilerimizin ziraat bankasına olan borclari yapılandırılmalı, faizleri silinmelidir.

2025 ürünün fındık için ilaçlama faaliyetlerine katılabilecekleri kadar da olsa kredi desteği sağlanmalıdır. Yine tarım Kredi kooperatifi borçları ertelenmeli 2025 sezonu için destek olmak amacıyla yeni krediler verilmelidir.

“DESTEK DERHAL ARTIRILMALIDIR”

Tarım Bakanlığımızın Ordu, Giresun, Samsun, Trabzon ve Bartın illerine İl başı 2 milyon TL ilaç desteği yeterli değildir, derhal artırılmalıdır.

Ticaret odalarımız, Ticaret Borsalarımız başta olmak üzere ihracatçılarımız ilaç desteğine destek vermelidir. Ziraat odalarımızda mücadelenin nasıl yapılacağı ile ilgili eğitim çalışmaları başlatılmalıdır. Bu çalışmalara muhtarlarımız ve muhtarlar derneğimiz başta olmak üzere tüm üreticilerimiz destek vermelidir.

Üniversitemiz işin içine katılmalı eğitim çalışmalarını ziraat odaları ile ortaklaşa vermelidir. Sağlık Müdürlüğünde de halk sağlığı açısından işin içerisine dahil edilebilir.
Genel olarak; İlimizin tamamı seferberlik içerisinde harekete geçmelidir.

“MÜFETTİŞLER ORDU’YA GELİYOR”

Ayrıca ticari olarak işini düzgün yapmayan fındık ticareti ile uğraşan, üreticinin alın terini gasp etmeye çalışan birkaç kendini bilmez için de Tarım Bakanlığından ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri bölgeye gelerek denetimlerini sürdürecektir. Müfettişler hafta başından itibaren görevlerine başlayacak. Üreticilerimizin alın terini randıman masasında gasp etmeye çalışanlara gerekli cezalar yazılacaktır. Hiç kimseye üreticilerimizin alın terini sömürtmeyiz" diye de konuştu.

 

ANAHTAR PARTİ ÜNYE TEŞKİLATI BURUNUCU MAHALLESİ'NDE ESNAFI ZİYARET ETTİ

ALİ ÖZTÜRK, GMC ORDU İL BAŞKANLIĞINA ATANDI

ORDU’DA UYUŞTURUCUYA GEÇİT YOK!

ÜNYE KADIN SPOR KULÜBÜ DEPLASMANDA MORAL BULDU

Aybastı Büyük Birlik Partisi İlçe Başkanı İlhan Yalçınkaya, hayatını kaybetti.

ÜNYE CUMHURİYET MEYDANI’NA 30 STANT KURULDU

ÜNYE ŞEHİR TİYATROSU’NDAN BAŞKAN TAVLI’YA ZİYARET

DİSK / Devrimci Emekli-Sen Ünye Şubesi Görev Dağılımını Yaptı.

VALİ EROL’DAN ORDU LİSESİNE ZİYARET

Ünye Sivil Toplum Platformu’ndan Kentte Örnek Hizmet Takibi

Topçam Barajı Mevkiinde Feci Kaza: 11 Yaralı

Çambaşı Yaylasında içme suyu sorununa kökten çözüm

DİSK / Devrimci Emekli-Sen Ünye Şubesi Görev Dağılımını Yaptı.

BAŞKAN TAVLI KENT KONSEYİ YÖNETİMİNİ AĞIRLADI...

KAPASİTE ARTIRILDI....

ARZU AY DOSYASI ULUSAL KANALLARDA!

VEKİL ÖZER’DEN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ İÇİN BAKAN ERSOY’A TEŞEKKÜR

ODÜ, İŞKUR İLE GENÇLİK PROGRAMI PROTOKOLÜ İMZALADI.

Kıbrıs Gazisi Cemal Şahin son yolculuğuna uğurlandı

KOKARCA UÇAKLARDAN MI ATILIYOR?

Hayırsever İş İnsanı Ümit Yetgin, Hoşköy’e Köy Yaşam Merkezi Yapacak

ORDUSPOR 1967, TOKAT BELEDİYESPOR’U 2 GOLLE GEÇTİ!

Kamyonun Çarptığı 37 Yaşındaki Anne Hayatını Kaybetti

ALTINORDU ŞAHİNCİLİ’DE ALTERNATİF GÜZERGAH

Ordu, Cumhuriyet’in 102. Yılına Hazırlanıyor

TORUN’DAN ÜNYE İLÇE BAŞKANLIĞI’NA ZİYARET

Türkiye'de ilk oldu. Takıma kaymakam transfer ettiler.

SAMÜ 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Aybastı'da parke ve yağmur suyu hattı çalışması gerçekleştiriliyor.

Fatih Titiz'den ORKENT’e Sert Eleştiri:

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 8 7 0 1 17 22
2.TRABZONSPOR A.Ş. 8 5 1 2 7 17
3.GÖZTEPE A.Ş. 8 4 0 4 9 16
4.FENERBAHÇE A.Ş. 8 4 0 4 7 16
5.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 8 4 2 2 0 14
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 7 4 2 1 3 13
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 8 3 1 4 2 13
8.TÜMOSAN KONYASPOR 7 3 2 2 4 11
9.CORENDON ALANYASPOR 8 2 2 4 1 10
10.HESAP.COM ANTALYASPOR 8 3 4 1 -4 10
11.KASIMPAŞA A.Ş. 8 2 3 3 -1 9
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 7 2 3 2 -2 8
13.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 7 1 3 3 -1 6
14.GENÇLERBİRLİĞİ 8 1 5 2 -5 5
15.KOCAELİSPOR 8 1 5 2 -7 5
16.İKAS EYÜPSPOR 8 1 5 2 -7 5
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 8 0 3 5 -12 5
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 8 1 7 0 -11 3