• BIST 100

    15807,88%-0,41
  • DOLAR

    44,46% 0,28
  • EURO

    51,28% 0,05
  • GRAM ALTIN

    6470,55% 3,59
  • Ç. ALTIN

    10535,37% -0,74

Samsun Büyükşehir’den engelli bireylere özel uygulama

Toplu taşımayı kullanan görme ve işitme engelli bireylere büyük kolaylık

4.03.2025 21:33:00 805 0
Samsun Büyükşehir’den engelli bireylere özel uygulama

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan SAMULAŞ A.Ş. tarafından kentteki toplu taşımada yer alan otobüslerde dezavantajlı bireylere özel bir çalışma gerçekleştirildi. Hayata geçirilen ‘Otobüs Yolcu Bilgilendirme Sistemi’ kapsamında otobüslerin içinde bulunan ekranlar özel bir cihaz ile SAMULAŞ A.Ş. teknik ekibi tarafından yazılan yerli yazılıma entegre edilerek hat güzergahındaki mevcut konum ve durakları belirten sesli ve görüntülü bilgilendirme sistemi kuruldu. Sistemin, özellikle toplu taşımayı kullanan görme ve işitme engelli bireylere büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, yaşamın her alanında özel gereksinimli bireylere hizmet üretmeye devam ediyor. Kent içi toplu ulaşımda engelli bireylerin yaşadıkları zorluklar ve taleplerinden yola çıkan Büyükşehir Belediyesi, hızlı çözümler üretip engelleri bir bir ortadan kaldırıyor. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki olan SAMULAŞ A.Ş. tarafından kentteki toplu taşımada yer alan otobüslerde engelli bireyler için özel bir çalışma yapıldı. SAMULAŞ A.Ş.’nin teknik personelleri tarafından ‘Otobüs Yolcu Bilgilendirme Sistemi’ kuruldu. İlk aşamada, E1 hattında hizmet veren 10 körüklü otobüsün içinde bulunan ekranlara özel bir cihaz yerleştirilerek SAMULAŞ A.Ş. teknik personelleri tarafından üretilen yerli yazılım entegre edildi. Hat güzergahındaki otobüsün anlık olarak bulunduğu mevcut konumu belirleyerek durakları sesli ve görüntülü şekilde bildiren sistem, hizmet vermeye başladı. Görüntülü ve sesli bilgilendirme sisteminin özellikle toplu taşıma kullanan görme ve işitme engelli bireyler için büyük kolaylık sağlayacağı belirtildi. İlk olarak 10 körüklü otobüste kullanılan sistemin etap etap tüm otobüslerde aktifleştirilmesi planlanıyor.

‘Yerli yazılımla daha az maliyetle kuruldu’

Yaklaşık 4 ay önce başlatılan çalışmalar, engelli bireylerin talepleri doğrultusunda eş zamanlı olarak şekillendi. SAMULAŞ A.Ş. ekipleri tarafından oluşturulan cihaz ve yine teknik ekip tarafından hazırlanan yerli yazılımın prototipi deneme amaçlı olarak E1 hattı üzerindeki otobüslere entegre edildi. Yapılan test çalışmalarında engelli bireylerin dahil edilmesi sonrasında yapılan denemelerin ardından ‘Otobüs Yolcu Bilgilendirme Sistemi’ ilk aşamada E1 hattındaki 10 körüklü otobüste aktif hale getirildi. Sistemin, SAMULAŞ A.Ş.’nin kendi teknik ekibi tarafından yapılmasının proje maliyetini büyük oranda düşürdüğü belirtildi. İlerleyen süreçte sistemin kent içi toplu taşımada yer alan 42 hattaki 187 otobüs ile Samair kapsamında bulunan 4 hattaki 11 otobüsün tamamında uygulanacağı belirtildi.

‘Her konuda yanlarındayız’

Her konuda özel gereksinimli bireylerin yanında olduklarını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak özel gereksinimli bireylerimizin yaşamını kolaylaştırmak, toplumsal yaşamla olan bağlarını güçlendirmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda kent içi toplu ulaşımda onların talep ve ihtiyaçları doğrultusunda adımlar atmayı sürdürüyoruz.  Bu çalışmalardan birisi de kent içi toplu ulaşımdaki otobüslerimizde kullanılmaya başlanan Otobüs Yolcu Bilgilendirme Sistemi’mizdir. Bu sistem ile özel bireylerimiz için toplu taşımayı daha kolay ve konforlu hale getirmeyi amaçladık. Özel gereksinimli bireylerimizin yaşamını her alanda kolaylaştırmak için tüm ekiplerimizle çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.


 

ÜNYE’DE “SAĞLIKLI ÇOCUK, SAĞLIKLI GELECEK” ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

BÜYÜKŞEHİR, GLÜTENSİZ GIDALARI VATANDAŞLARA TEMİN EDİYOR…

Ordu’da Gastronomi Festivali Yapılacak…

ORDU’DA HÜKÜMET CADDESİ TRAFİĞE KAPANIYOR!

SAADET PARTİSİ ÜNYE’DEN “ZALİMLERE LANET, MAZLUMLARA DESTEK” MESAJI

Fatsa’da Dünya Tiyatro Günü Coşkuyla Kutlandı

5x5 Mini Futbol Turnuvası Başlıyor

Ünye Kadın Spor Kulübü, Yüksekova Spor Karşısında 3 Puan Peşinde

MOTORİNE DEV ZAM YOLDA!

ALTINORDU BELEDİYESİ'NDEN DÜNYA TİYATRO GÜNÜ’NE ÖZEL GÖSTERİM

GÜLYALI TURNASUYU KORDON PARK’IN 2. ETAP ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

ÜNYE’DE ALTIN PİYASASINDA DENGE BOZULDU: KUYUMCULAR DERNEĞİ’NDEN KRİTİK UYARI

Akkuş Belediyespor’dan Sponsoruna Anlamlı Teşekkür

HAFTANIN YORUMU CUMA 18.00’DA SİZLERLE

ÜNYE’DEN GURURLANDIRAN BAŞARI: İL İKİNCİSİ OLDU

Patpat 150 Metrelik Uçuruma Yuvarlandı

ALTINORDU’DA BUZ PİSTİ SEZONU TAMAMLANDI!

Fatsa Kıyısında Şüpheli İHA İddiası

Büyük Hat Sanatçısı Mustafa Râkım Efendi Anıldı

GENÇ BAŞKAN SAHADA..

ALTINORDU AYIŞIĞI İSKELESİ MODERN GÖRÜNÜME KAVUŞUYOR..

Fatsa Sahilinde Gizemli Cihaz Kıyıya Vurdu

ÜNYE EL EMEĞİ ÇARŞISI YENİ YÜZÜYLE HİZMETE GİRİYOR…

Trabzon'da fındık fabrikası deposunda yangın

Av Yasağı 1 Nisan’da Başlıyor

Ulubey Akpınar Mevkiinde İki Araç Çarpıştı

EYÜP FATSA: “İSTESEYDİM ADAY OLURDUM”

KONTROLDEN ÇIKAN ARAÇ FINDIK BAHÇESİNE UÇTU!

AYNUR ZEREN TAN ile RADYODA SÖZLÜ TARİH

Başkan Zor: “Şehidimizi Unutmadık, Unutturmayacağız”

Yükleniyor

loading

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 26 20 2 4 44 64
2.FENERBAHÇE A.Ş. 27 17 1 9 33 60
3.TRABZONSPOR A.Ş. 27 18 3 6 24 60
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 27 15 5 7 18 52
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 27 12 8 7 14 43
6.GÖZTEPE A.Ş. 26 11 5 10 10 43
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 26 8 7 11 -2 35
8.KOCAELİSPOR 27 9 12 6 -9 33
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 27 8 10 9 -10 33
10.CORENDON ALANYASPOR 27 6 8 13 1 31
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 26 7 10 9 -4 30
12.TÜMOSAN KONYASPOR 27 7 11 9 -8 30
13.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 27 6 14 7 -9 25
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 27 6 14 7 -18 25
15.KASIMPAŞA A.Ş. 27 5 13 9 -15 24
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 27 4 12 11 -27 23
17.İKAS EYÜPSPOR 27 5 15 7 -19 22
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 27 4 18 5 -23 17