14991,39%0,51
43,10% -0,04
50,33% 0,24
6379,48% 2,06
10268,62% 0,98
Bal Üretiminde Türkiye Birincisi Olan Ordu’da Arıcılara Varroa İlaç Desteği Verilecek
ALTINORDU BELEDİYESİ BU KEZ ARICILAR İÇİN HAREKETE GEÇTİ
Türkiye’nin en çok bal üretiminin yapıldığı Ordu’da, Altınordu Belediyesi; arı sağlığını tehdit eden varroa akarına karşı kentteki arıcılara ilaç desteği verecek.
Geçtiğimiz yıl fındık üreticilerine yönelik kahverengi kokarca zararlısına karşı sağladığı ilaç desteğiyle “yeşil altın” olarak nitelendirilen fındıkta rekolte kayıplarını en aza indiren Altınordu Belediyesi, tarımsal üretime verdiği desteği bu kez arıcılık alanında sürdürüyor. Kent ekonomisi ve tarımsal üretimin önemli bir parçası olan arıcılığın korunması ve geliştirilmesi amacıyla harekete geçen Altınordu Belediyesi, arı sağlığını tehdit eden en önemli zararlılardan biri olan varroa akarına karşı arıcılara destek sağlayacak. Bu kapsamda Altınordu Belediyesi’nce kahverengi ve kırmızımsı renkteki parazit yapısıyla arılarda ciddi hastalıklara yol açan, koloni kayıplarına, bal veriminde düşüşe ve ekonomik zararlara neden olan varroa akarıyla mücadele kapsamında ilaç desteği verilecek.
PROTOKOL İMZALANACAK
Bu doğrultuda kent sınırları içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı sistemine kayıtlı olarak faaliyet gösteren arıcılara yönelik varroa ilacı desteği sağlamak üzere Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği ile protokol imzalanması için Altınordu Belediye Meclis Üyeleri, Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe’ye yetki verildi. Hayata geçirilecek destekle hem arı sağlığının korunması hem de bal üretiminde verimliliğin artırılması hedeflenirken, Altınordu Belediyesi üreticinin her aşamada yanında olmaya devam ederek tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sunmayı amaçlıyor.
BAŞKAN TEPE: ARICILARIMIZIN DA EKONOMİK KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ
Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarımsal üretimin ve kırsal kalkınmanın kent için taşıdığı öneme dikkat çekerek, üreticinin her koşulda yanında olmaya devam ettiklerini söyledi. Geçtiğimiz yıl fındık üreticilerine yönelik kahverengi kokarca zararlısına karşı sağlanan ilaç desteğiyle önemli bir rekolte kaybının önüne geçtiklerini hatırlatan Başkan Tepe, “Altınordu’muzda tarım ve hayvancılık, kültürümüzün ve yaşam biçimimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Arıcılık da bu anlamda hem doğanın dengesini koruyan hem de birçok ailemizin geçim kaynağı olan çok kıymetli bir üretim alanıdır. Ancak arı sağlığını tehdit eden varroa akarı, koloni kayıplarına ve ciddi verim düşüşlerine neden olmaktadır. Bu nedenle kent sınırlarımız içerisinde Tarım ve Orman Bakanlığı sistemine kayıtlı olarak faaliyet gösteren arıcılarımıza, varroa akarına karşı ilaç desteği sağlamak amacıyla Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği ile protokol imzalıyoruz. Amacımız, arı sağlığını koruyarak bal üretiminde verimliliği artırmak ve arıcılarımızın ekonomik kayıplarının önüne geçmektir. Toprağına, emeğine ve alın terine sahip çıkan üreticilerimizle birlikte kentimizin tarımsal gücünü daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çiftçimizin ve arıcımızın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
