9523,31%-1,41
37,92% -0,06
41,17% 0,41
3806,30% 0,19
6190,39% 1,97
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ), 1 Nisan 1975’te kurulduğu günden bu yana yarım asırlık eğitim, bilim ve kültür yolculuğunu geride bırakmanın gururuyla 50. kuruluş yıl dönümünü kutluyor.
OMÜ, 1 Nisan 1975 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 1873 sayılı kanunla kuruldu. Üniversitenin temelleri, 1973 yılında Hacettepe Üniversitesi’ne bağlı olarak eğitime başlayan Samsun Tıp Fakültesi’nin 1975 yılında OMÜ’ye bağlanmasıyla atıldı. Aynı kanunla Fen ve Mühendislik Bilimleri Fakültesi’nin kurulması kararlaştırıldı ve eğitim-öğretim faaliyetleri bu fakültelerle başladı.
Zamanla gelişen ve büyüyen OMÜ, 1976’da Ziraat Fakültesi’ni, 1982’de ise Eğitim Fakültesi’ni bünyesine kattı. Aynı yıl Yüksek İslam Enstitüsü, İlahiyat Fakültesi olarak üniversiteye dâhil oldu. 1982’de yürürlüğe giren 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bazı yükseköğretim kurumları üniversite bünyesine dâhil edilerek yeni bir yapılanma süreci başladı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinden ayrılan bazı birimler 4 ildeki 4 üniversiteye çekirdek teşkil etti: 2006 ve 2007 yıllarında Amasya, Ordu ve Sinop’taki bazı fakülteler ayrılarak yeni üniversiteler kuruldu. Son olarak, 2018 yılında Samsun Üniversitesi’nin kuruluşuyla OMÜ, bölgedeki yükseköğretim yapılanmasının merkezi olarak öne çıktı.
Bugün 20 fakülte, 1 yüksekokul, 14 meslekyüksekokulu, 3 enstitü ve 27 uygulama araştırma merkeziyle eğitim ve araştırmada Türkiye’nin saygın üniversiteleri arasında yer alan OMÜ, 52 bini aşkın öğrencisiyle uluslararasılaşma misyonu doğrultusunda ilerliyor. 108 farklı ülkeden gelen yaklaşık 5 bin uluslararası öğrencisiyle Türkiye’de en fazla yabancı öğrenciye sahip ilk 5 üniversite arasında bulunuyor.
OMÜ, üniversite-şehir iş birliğini güçlendiren projeleri, sağlık hizmetlerindeki öncülüğü ve sanayi ile geliştirdiği ortak çalışmalarla dikkat çekiyor. Tıp Fakültesi Hastanesi yılda 1 milyondan fazla hastaya hizmet verirken, Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi 300 bin hastayı ağırlıyor. Aynı zamanda, Karadeniz Bölgesi’nde canlıdan canlıya organ nakli gerçekleştirebilen tek merkez OMÜ bünyesinde bulunuyor.
Teknoloji ve inovasyon alanında da önemli çalışmalar yürüten OMÜ, Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla sanayi ile akademiyi buluşturarak 200’ün üzerinde projeye destek verdi. Üniversitenin Samsun Teknopark bünyesinde bugüne kadar 350 proje tamamlanırken, 150 proje ise halen devam ediyor. Öte yandan, Kenevir Araştırmaları Enstitüsü ile Türkiye’de kenevir alanında bilimsel araştırmalara öncülük ediyor.
OMÜ’nün 50. yılı kutlamaları yıl boyunca çeşitli etkinliklerle devam edecek. 7 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’da 50. yıl anısına OMÜ Atatürk Anıtı’na çelenk sunulacak. Aynı akşam 17.00’de OMTEL Otel’de 50. yıl resepsiyonu düzenlenecek. 24 Nisan’da ise 50. Yıl Kutlaması ve Akademi Ödülleri Töreni gerçekleştirilecek. Yıl boyunca sürecek olan “50. Yılda 50 Etkinlik” kapsamında akademik paneller, konferanslar, kültürel ve sanatsal etkinlikler, spor yarışmaları ve bahar şenlikleri düzenlenecek. Mayıs ayında özel konserlerle 50. yıl coşkusu daha da artacak.
OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, OMÜ’nün bilim, sanat ve teknoloji alanlarında öncü bir merkez olma hedefiyle çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Dijital dönüşüm, yapay zekâ, sürdürülebilirlik, savunma sanayii, uzay ve havacılık teknolojileri gibi stratejik alanlarda ilerlemeyi amaçladıklarını vurgulayan Rektör, aynı zamanda sağlık bilimleri, tarım ve gıda teknolojileri, güzel sanatlar ile sosyal ve beşerî bilimlerde de önemli projeler yürüttüklerini ifade etti.
Günümüzde üniversitelerin yalnızca eğitim ve araştırma yapmakla kalmayıp, ürettikleri bilginin ticarileştirilmesine de odaklanması gerektiğine dikkat çeken Rektör, "Bilişim çağındaki dönüşüm, üniversitelerin işlevsel ve yapısal değişimini belirleyecek. Bu yüzden öğrencilerimizin dijital beceriler kazanması büyük önem taşıyor" dedi. Ancak bilginin tek başına yeterli olmadığını da ekleyerek, "Bilgi, ancak ahlak, fazilet ve yardımlaşmayla harmanlandığında insanlığa gerçek anlamda katkı sağlar" şeklinde konuştu.
OMÜ’nün sadece bir eğitim kurumu değil, aynı zamanda Samsun’un ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getiren Rektör, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve paydaşlarla güçlü iş birlikleri kurmaya devam edeceklerini belirtti. Rektör Prof. Dr. Fatma Aydın açıklamasının sonunda “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurma Derneği ve Üniversite Kurucu Rektörümüz Prof. Dr. Tahsin Tuncalı başta olmak üzere, üniversitemizin kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen tüm yöneticilerimize, akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve bütün OMÜ ailesine şükranlarımı sunuyorum. Aramızdan ayrılanları rahmet, hürmet ve minnetle yad ediyorum.” dedi.
OMÜ’nün 50. yılı kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler, akademik, sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetler yıl boyunca devam edecek.