• BIST 100

    16976,18%-0,24
  • DOLAR

    43,84% 0,02
  • EURO

    51,70% -0,02
  • GRAM ALTIN

    7271,31% -1,46
  • Ç. ALTIN

    11832,60% -0,40

Kenevirden kauçuk, krem ve biyomalzeme

"Vahşi sanayileşmeye karşı kenevir"

YEREL 24.02.2026 22:26:00 81 0
Kenevirden kauçuk, krem ve biyomalzeme

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü, geliştirdiği yeni kenevir çeşitleri, ağrı kesici ve yara iyileştirici kremler, kenevirden kauçuk ve biyomalzeme projeleriyle hem sağlık hem de sanayi alanında dikkat çekiyor. Enstitü, genişleyen genetik havuzu ve yerli çeşit adaylarıyla Türkiye'de tıbbi kenevir sektörüne yön vermeyi hedefliyor.

Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, enstitünün yürüttüğü çalışmalar ve Türkiye'de kenevir sektörünün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Aytaç, özellikle tıbbi kenevir alanında son yıllarda önemli adımlar atıldığını belirtti. Enstitü bünyesinde 3 anabilim dalı bulunduğunu ifade eden Aytaç, bunlardan birinin tarım ve ıslah alanında faaliyet gösterdiğini söyledi. Özellikle yeni kenevir çeşitlerinin geliştirilmesine odaklandıklarını kaydeden Aytaç, son 1-2 yıldır Türkiye gündeminde yer alan tıbbi kenevir çeşitleri üzerine yoğun çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Kenevirin sazlık alanlarda kullanımına yönelik projelerinin bulunduğunu aktaran Aytaç, inşaat malzemeleri ve biyomalzeme üretimi konusundaki çalışmaların da hız kesmeden sürdüğünü ifade etti. Yeni çeşitler ve çeşit adaylarının geliştirildiğini belirten Aytaç, "Bu durum genetik havuzumuzun önemli ölçüde genişlediğini göstermektedir" dedi.

"Kauçuk ve krem"

Enstitünün farklı birimlerle iş birliği içerisinde kenevirden kauçuk geliştirilmesine yönelik projeler yürüttüğünü söyleyen Aytaç, "Enstitümüzle iş birliği içinde olan diğer birimlerle birlikte yürüttüğümüz, kenevirden kauçuk geliştirilmesine yönelik bir projemiz var. Kenevirle ilgili tıbbi alanda, özellikle ağrı kesici ve yara iyileştirici kremler geliştirmiş bulunmaktayız. Kenevirin sağlık alanında kullanımıyla ilgili hem üretim hem de kullanım açısından yasal bir düzenlemeye ihtiyaç vardı. Bu yasal düzenlemeler ülkemiz bürokrasisinin gündemindeydi. 31 Ocak 2026 tarihinde hem Sağlık Bakanlığı'nın hem de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın çıkarmış olduğu iki yeni yönetmelikle tıbbi kenevirin üretimi ve kullanımına ilişkin detaylar ortaya konuldu. Tıbbi kenevirin ülkemizde gelişmesi için ülke olarak önemli attığımızı düşünüyorum. En azından süreci başlatmış olduk." diye konuştu. 

"Vahşi sanayileşmeye karşı kenevir"

Dünyada yoğun sanayileşmenin yol açtığı çevre kirliliğine dikkat çeken Aytaç, "Beş yıl sonra Türkiye'de kenevir sektörü yalnızca ülkemize bağlı olarak değil, ticaret yaptığımız diğer ülkeler ve ülke bloklarıyla birlikte şekillenecektir. Örneğin, Yeşil Mutabakat ve Paris İklim Antlaşması gibi unsurlar üretim durumumuzu belirleyecektir; hem tarımsal üretim hem de sanayi üretimi açısından. Dünyanın vahşi sanayileşme sonrası kirlenmesinin ardından bu kirliliğin önüne geçebilmek veya azaltabilmek için bir dönüşüm gerekmektedir. Bu dönüşüm sürecinde kenevirin avantajlı olduğu düşünülmektedir." şeklinde konuştu. 

"Önemli olan, üretim modelini ortaya koymak ve sanayisini geliştirmek"

Türkiye'nin tekstil alanında güçlü bir ülke olduğuna işaret eden Aytaç, "Biz tekstil bakımından güçlü bir ülkeyiz. Kenevir tekstilini yaygınlaştırabilirsek ve kenevir tekstil üretiminden arta kalanları da kâğıt sanayisinde değerlendirebilirsek, keneviri ekonomik anlamda iyi kullanan ülkelerden biri olabiliriz. Elbette kenevirden birçok ürün üretilebilmektedir. Önemli olan, üretim modelini ortaya koymak ve sanayisini geliştirmektir." ifadelerini kullandı.

Ordu-Giresun Havalimanı’nda Körüklü Köprü Dönemi Başlıyor

BAŞKAN TEPE ARICILARIN DA YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ

Kenevirden kauçuk, krem ve biyomalzeme

ATSO’nun iftar programında iş dünyası ile Antalya protokolü bir araya geldi.

Ünye Fen Lisesi’nde 12. Sınıf Öğrencilerine Motivasyon Söyleşisi

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR’DEN OTİZM KOORDİNASYON MERKEZİ

ÜTSO Ev Sahipliğinde Anlamlı İftar Buluşması...

Osman Zeki Özyurt Fatsa Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Servisi’nde

Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şubesi’nde İftar Buluşması..

Genç Kızlarımız Çekya Prag’da Mesleki Deneyim Kazandı

Kore Gazisi Son Yolculuğuna Uğurlandı

VALİ EROL’DAN MÜDÜR ACAR’A TAZİYE ZİYARETİ

AK Parti'nin Sürekli Sahada Olması Dikkat Çekiyor..

“MARKA İLE EKMEK 16 LİRA”

ORDU’DA KÜÇÜK KIZLAR BASKETBOL İL ŞAMPİYONU DURUGÖL OLDU

Ordu’da Boşanmalar 30’lu ve 40’lı Yaşlarda Zirvede

YENİPAZAR-KAVRAZ BAĞLANTI YOLUNDA SICAK ASFALT ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

Ordu Dâhil 75 İlde Uyuşturucu Operasyonu

‘FIRINCI İSTEDİ, FİYAT ARTTI’ YOK...

Vali Erol, Engelli Vatandaşlarla İftar Programında Bir Araya Geldi

Motorin 62 TL’yi Gördü!

ÜNYE DEVLET HASTANESİ’NDE BAŞARILI OMUZ AMELİYATI

Vali Erol Vergi Haftası Dolayısıyla Heyeti Kabul Etti

Milletvekili Özer, Başkan KİBAR ile Fatsa'da temaslarda

Doğu Karadeniz’de üçlü istilacı tür tarımı tehdit ediyor

Toybelen Sanayi Sitesi,kentin yeni ticaret ve üretim merkezine dönüşüyor.

Özer: “Üreticimizin Yanındayız”

Zafer Partisi'nde Yeni İl Başkanı Belli Oldu

Cumhuriyet Halk Partisi Ünye İlçe Başkanlığı’ndan “Laiklik” Açıklaması

Prof. Dr. Cemal Öztürk Dekanlık Görevini Devraldı

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 23 17 2 4 38 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 22 15 0 7 31 52
3.TRABZONSPOR A.Ş. 23 14 3 6 18 48
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 23 12 4 7 15 43
5.GÖZTEPE A.Ş. 23 11 4 8 11 41
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 23 10 7 6 14 36
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 23 7 6 10 -2 31
8.KOCAELİSPOR 23 8 9 6 -3 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 23 7 9 7 -10 28
10.CORENDON ALANYASPOR 23 5 7 11 -2 26
11.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 23 5 9 9 -7 24
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 23 6 12 5 -6 23
13.TÜMOSAN KONYASPOR 23 5 10 8 -8 23
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 23 6 12 5 -14 23
15.İKAS EYÜPSPOR 23 5 12 6 -16 21
16.KASIMPAŞA A.Ş. 22 4 11 7 -12 19
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 23 3 10 10 -25 19
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 23 3 16 4 -22 13