Tarih: 10.09.2024 16:46

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Değerlendirildi

Facebook Twitter Linked-in

Kahverengi Kokarca ile Mücadele Değerlendirildi

Ordu’da düzenlenen toplantıda, istilacı zararlı Kahverengi Kokarca ile bugüne kadar yapılan ve gelecekte yapılması gereken çalışmalar ele alındı. Vali Muammer Erol başkanlığında valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısına, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu ve Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Muammer Erol, “Kahverengi Kokarca zararlısını başımıza dert olmaktan çıkarmak için tüm paydaşlarla istişarelerimizi daha verimli hale getirmek ve hızlı bir şekilde faaliyete geçmek zorundayız. Bu yıl hasat döneminde Kokarca'nın çiftçiyi zor durumda bıraktığını gördük. Doğru zamanda ve doğru yerde hareket ederek bu sorunun üstesinden gelebiliriz” dedi.

Geçmiş ve Gelecekteki Mücadele Stratejileri

İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, 2023 yılının başından itibaren yoğun bir mücadele programı yürütüldüğünü belirterek, mekanik, kimyasal, biyoteknik ve biyolojik mücadele unsurlarının kullanıldığını söyledi. Yılmaz, “Kışlak mücadelesi kapsamında kokarcanın kışı geçirdiği yerlerde ilaçlama yapıldı, binlerce kokarca imha edildi. Bahçelerde ruhsatlandırılmış dört ilaç varken evlerde kullanılacak ilaç yoktu, yapılan çalışmalar sonucu ruhsatlı ilaçlar sağlandı. Feromon tuzakları ruhsatlandırılarak biyoteknik mücadelede kullanılmaya başlandı ve 28 bin samuray arısı doğaya bırakıldı” dedi.

Üreticilerin havalar ısındığında ilaçlama konusunda uyarıldığını söyleyen Yılmaz, şehir dışında yaşayan üreticilerin mücadelenin içinde tam anlamıyla yer alamadığını ve özellikle Fatsa ilçesinde büyük zarar görüldüğünü belirtti. Feromon tuzakları ve ruhsatlı ilaçlarla entegre mücadeleye devam edileceğini ifade eden Yılmaz, Ekim ayının ikinci yarısından itibaren yoğun ilaçlama yapılacağını vurguladı. Bakanlık tarafından gönderilen 400 feromon tuzağı ilçelere dağıtıldı ve topyekün bir mücadele için bütçe ayrıldı.

Üreticilerin Desteği Şart

Toplantıda söz alan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ve Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, hızlı yayılan Kahverengi Kokarca zararlısı ile mücadelede topyekün hareket edilmesi gerektiğini belirterek, üreticilere görev düştüğünü ve doğru zamanda, doğru teknikle mücadele edilirse başarılı sonuçlar alınabileceğini ifade ettiler. Özellikle gurbette yaşayan üreticilerin, ilaçlama konusunda yakınları ile irtibat kurmaları gerektiğine dikkat çektiler.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —