Tarih: 22.05.2024 16:53

“Fındığımızın fiyatı Washington’da, Roma’da veya Toronto’da belirlenecek”

Facebook Twitter Linked-in

tahmini rekolte üzerinden yapılan spekülasyonların fiyatları düşürdüğünü, gerçek rekolte ortaya çıktığında fındık üreticisinin zarar ettiğini vurgulayan Torun, “Rekolte tahmini kulağa geldiği kadar masum değil” dedi. 

Türkiye’nin fındık fiyatları üzerindeki kontrolünü zayıflattığına dikkat çeken Torun, “Fındık kurtları sizleri dikkatle izliyoruz. Kimse daldaki fındığa fiyat biçmeye kalkmasın. Fındıktan geçimini sağlayan yüzbinlerce insanımızın varlığı unutulmasın. Çocuklarımızın nafakasını kimselere yedirmeyiz” diyerek sert dille eleştirdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık hasadına 3 ay gibi uzun bir zaman olmasına rağmen, kahverengi kokarca böceği zararlısı ve iklim değişikliğinin olumsuzlukları hesaba katılmadan yapılan rekolte manipülasyonlarını eleştirdi. 

"Rekolte tahmini masum değil"

Fındık fiyatları üzerinde yapılan manipülasyonların üreticiyi zarara uğrattığını vurgulayan Torun, tahmini rekolte üzerinden yapılan spekülasyonların fiyatları düşürdüğünü ve gerçek rekolte ortaya çıktığında fındık üreticisinin zarar ettiğini ifade ederek, “Rekolte tahmini kulağa geldiği kadar masum değil” dedi. 

"Piyasa payımız düşürüldü"

Seyit Torun, bu durumun Türkiye’nin fındık fiyatları üzerindeki kontrolünü zayıflattığını, Türkiye’nin fındık piyasasındaki payının 90’lı yıllarda %80 seviyelerindeyken, şimdi %60’lara kadar düştüğünü belirterek, “Bu yıl ilk tahmini rekolte açıklaması 7 Mayıs’ta Kanada’da başlayan Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi’nde yapıldı. 2024-2025 sezonunda Türkiye’nin rekoltesi 785 bin ton olarak tahmin ediliyor ve piyasa payı %58 olarak hesaplanmış” dedi.

"Fındık fiyatı artık bizim elimizde değil"

Torun, Türkiye’nin fındık piyasasındaki kontrolünün azaldığına dikkat çekip, “Eğer bu manipülasyonlara itibar edilmeye devam edilirse bizim fındığımızın fiyatı yakın gelecekte Washington’da, Roma’da veya Toronto’da belirlenecek” diyerek, durumun ciddiyetine vurgu yaptı.

"Daldaki fındığa fiyat biçmeyin"

Torun, “Fındık kurtları sizleri dikkatle izliyoruz. Kimse daldaki fındığa fiyat biçmeye kalkmasın. Fındıktan geçimini sağlayan yüzbinlerce insanımızın varlığı unutulmasın. Çocuklarımızın nafakasını kimselere yedirmeyiz” diyerek de eleştiri yaptı. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —