• BIST 100

    16440,46%-1,27
  • DOLAR

    43,46% 0,00
  • EURO

    51,28% 0,01
  • GRAM ALTIN

    6540,37% 0,59
  • Ç. ALTIN

    11372,06% 0,00

FERRERO İÇİN YENİDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI "FİRMA TAHHÜTLERİNE UYMUYOR"

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındık sektöründe yaşanan gelişmeler ve Ferrero'nun piyasada yarattığı iddia edilen olumsuz etkilerle ilgili olarak Rekabet Kurumu'na yeni bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

27.09.2024 10:00:00 716 0
FERRERO İÇİN YENİDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

FERRERO İÇİN YENİDEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI: FİRMA TAHHÜTLERİNE UYMUYOR

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındık sektöründe yaşanan gelişmeler ve Ferrero'nun piyasada yarattığı iddia edilen olumsuz etkilerle ilgili olarak Rekabet Kurumu'na yeni bir soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

Adıgüzel, Ferrero'nun geçmişteki kartelleşme ve piyasa bozucu faaliyetlerinin Rekabet Kurumu tarafından tespit edilmesine rağmen herhangi bir cezai işlem uygulanmamış olmasını eleştirdi.

Adıgüzel açıklamasında, Daha önce Ferrero'nun fındık piyasasını ele geçirdiğini ve kartelleştiğini defalarca dile getirdm. Nihayet 2022 Kasım ayında Rekabet Kurumu, Ferrero firmasının Türkiye'de piyasayı bozduğuna ilişkin yeterli delil elde ettik diyerek soruşturma başlattı. Mart 2024'te firma bu durumu kabul etti. Ve bir daha bu işleri yapmayacağına dair taahhütte bulundu. Bu taahhüt 3 ana başlıktan ve 17 maddeden oluşuyor. Enteresan olan şu ki biz sadece iki maddeyi biliyoruz. 15 madde kayıt dışı kalmıştır. Açıklanmamıştır...”dedi.

Açıklanan iki madde şu şekildedir. Ferrero artık kabuklu fındık almayacağını ve hükümetin açıkladığı taban fiyat dışında fiyat açıklamayacağını taahhüt etmiştir. Rekabet Kurumu'nun görevini yaparak geriye kalan 15 taahhütün ne olduğunu derhal kamuoyuna açıklaması gerekir. Ayrıca Rekabet Kanunu gereği cezalandırılması gerekirken bir cezayı işlem de uygulamamıştır. 

Gelelim kamuoyuna açıklanan 2 taahhütte; acaba Ferrero bu iki taahhütlüne uyuyor mu?

Müeyyideye konu olacak fiyat açıklamasını dün itibariyle yaptı. İyi kalite dediğimiz A ve B kalite 11-13 milimetre arasındaki iç fındıkta 245 TL, 13-15 milimetre arasındaki iç fındıkta 250 TL, Cve D kalite 11-13 milimetre arasındaki iç fındıkta 235 TL, 13-15 milimetre arasındaki iç fındıkta 240 TL fiyat açıkladı. 

1 kilo iç fındık %50 randıman hesabından 2 kilogram kabuklu fındığa denktir. 

Yani en kaliteli fındığa verdiği fiyatı bile hesaba katarsak, iç fındık 250 TL olduğuna göre kabuklu fiyatı 125 TL'ye gelir. Yani %50 randıman bir fındığı hükümetin 130 TL'ye taban fiyattan açıkladığı bir yerde en yüksek kalite fındığı bile kilosunu 125 TL'ye alacağını açıklaması Rekabet Kurumuna verdiği taahhütü yok saymaktır. 

 FERRERO AÇIKÇA SUÇ İŞLEMEKTEDİR.

 Hükümetin fiyatına göre her yüzde bir randıman farkı 2,6 TL'ye denk gelmektedir. 54 hatta 55 randıman olacağını tahmin ettiğimiz A kalite fındığa verdiği fiyat farkı kümülatif olarak 10-15 TL'yi bulmaktadır. Yani Ferrero bir elek oyunu yapmaktadır.   9 milimetrenin altını almayarak fındığa bir kalibre koymuştur. Çürük ve nem konusunda da hep en kalitelisini alma yoluna gitmektedir. 

Rekabet kurumuna Ferrero için yeni bir soruşturma başlatması çağrısı yapıyorum. 

Fındıktaki F-tipi yapılanmanın uluslararası adı Ferrero'dur."

Adıgüzel önergesinde şu sorulara yer verdi; 

•Ferrero’nun daha önceki piyasa bozucu faaliyet ve tekelleşme eylemleri Rekabet Kurumu tarafından tespit edilmiş ancak kanun gereği cezai işlem gerektirirken bu ceza niçin uygulanmamıştır?

•Fındıkta tekelleşme ve piyasa bozucu faaliyetleri için soruşturma açılan ve bu konuda taahhüt veren Ferrero’nun kamuoyuna açıklanmayan 15 maddelik taahhütleri nelerdir? 

•Verdiği taahhütlerden kamuoyuna açıklanan 2 taahhüdüne de uymayan bu firma için yeniden bir soruşturma açılması düşünülmekte midir?

 

Ünye’de Şiddetli Rüzgâr Tabelayı Yerinden Kopardı

Berat Kandili Ünye İlçesinde Dualarla İdrak Edildi

Başkan Kibar, Ilıca Sarmaşık Mahallesi’nde Berat Kandili Programına Katıldı

KGK Başkanı Dr. Hasan Özçelik’ten Vali Muammer Erol’a Ziyaret

8 Yaşındaki Alparslan Memiş Hayatını Kaybetti

MEVSİM KIŞ OLSADA PAT PAT KAZASI BİTMİYOR!: 1 ÖLÜ, 1 YARALI

ALTINORDU’DA DENİZE DÜŞEN KİŞİYİ İTFAİYE KURTARDI...

BAŞKAN GÜLER: “ORDUMUZA ÇOK GÜZEL BİR TESİS KAZANDIRIYORUZ”

Altınordu Boztepe-Orhaniye grup yolunun asfaltlanmasını tamamlandı.

BAŞKAN DOĞAN BAKAN KURUM’U MAKAMINDA AĞIRLADI

METPA İDAŞ ÜNYE'DE METİN KIR’DAN GÖNÜLLERE DOKUNAN İKRAM

Şiddetli Rüzgar Ağacı Devirdi.

Ordu Üniversitesi Aile Sağlığı Merkezi Yeni Binasında Çalışmalar Tamam

61 ŞÜPHELİ YAKALANDI!

Ordu’da Kaçak Ürün Operasyonu

8 YAŞINDAKİ ALPARSLAN VEFAT ETTİ...

CHP ÜNYE’DEN SERT TEPKİ: “YENİ YILDA FATURALAR EL YAKIYOR”

İLÇE BAŞKANI GÜNEY’DEN BAŞKAN GENÇ’E HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

BADMİNTON TURNUVALARI BAŞLADI!

EHLİYET SINAVLARI ZORLAŞIYOR

Ünye’de 2. Dönemin İlk Dersi “Bayrak Sevgisi” Temasıyla Başladı

Ünye Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârlar Odası’ndan Üyelerine %25 İndirim Fırsatı

İLÇE BAŞKANI GÜNEY’DEN BAŞKAN ÖZKAN’A HAYIRLI OLSUN ZİYARETİ

Müftü Ali Fuat Baycan’ın Berat Gecesi mesajı

AKKUŞ’UN EFELERİ ALANYA’DAN PUANSIZ DÖNDÜ

BAŞKAN GENÇ YOL HARİTASINI ÇİZDİ...

ÖZGÜR ÖZEL: “HALKIN UMUDU SANDIKTA”

ORDU’DA 3.334 KONUT SAHİPLERİNİ BULDU

AKKUŞ ARGAN YAYLASI KIŞ FESTİVALİYLE RENKLENDİ...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan Ordu’da

Yükleniyor

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9