9312,13%-0,10
38,27% 0,04
43,35% -0,77
4037,07% -2,96
6690,48% -2,29
ZİRAİ DON VE KOKARCA İKİ AYRI FELAKET
FINDIK VE FINDIK ÜRETİCİSİNE ACİL SAHİP ÇIKILMALI
SON 40 YILIN EN BÜYÜK FELAKETİ YAŞANDI
TARIM BAKANI ORDU'YA GELİYOR, YANINDA BİR TANE İKTİDAR MİLLETVEKİLİ YOK
İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Enver Yılmaz, Ordu Tahıl Pazarı’nda yaptığı açıklamada fındık üreticisinin karşı karşıya olduğu iki büyük tehdide dikkat çekti: Kokarca böceği ve don felaketi. “500 rakım altında böcek, üstünde ise don felaketi var. Ordu’da fındık yok, gelecek yok!” dedi.
İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı ve Genel Başkan Yardımcısı Enver Yılmaz, GİK Üyesi Rıdvan Yalçın, İl Başkanı Fatih Titiz, teşkilat mensupları ve vatandaşların katılımıyla Tahıl Pazarı’nda düzenlediği basın açıklamasında, Ordu’nun yaşadığı tarımsal krizle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Açıklamaya çok sayıda partili katılırken Yılmaz, üreticilerin yaşadığı zorlukları gündeme taşıdı ve hükümeti göreve çağırdı.
"Kokarca ve Don: İki Yönden Felaket Geliyor"
Yılmaz açıklamasında şunları söyledi:
“Yirmi sekiz Ağustos tarihinde ben bura da bir basın açıklaması yaptım. Yapmış olduğumuz o basın toplantısıyla kokarca böceğine karşı tedbir alınmasıyla alakalı kamuoyunu bilgilendirici çözüm önerilerini de içeren burada çok teferruatlı ulusal basının gündemine düşen ve hükümetin bir bölümünü alıp uygulamaya geçtiği fakat bizim istediğimiz anlamda uygulamasını maalesef gerçekleştiremediği bir takvim oluştu. Şu an Ordu ilinin, Giresun'un, Samsun'un hatta Ankara'nın batı bölgelerinin tamamında bu kokarca belalısı maalesef üreticilerimizin, çiftçilerimizin ana sıkıntılarından bir tanesi oldu. O tarihte söylemiştik günde 30 kilometre gider, eksi 14 derece üzerinde dahi yaşayabilir. Ona karşı çok ciddi tedbirler alınması gerektiğini söylemiş idik. Fakat iktidar ya biz söyledik diye yapmadılar ya ciddiye almadılar ya da şu günkü gerilen tabloyu öngöremediler. Hangi gerekçeyle olursa olsun şu an Ordu ilinde 600 rakım altı her yerde kokarca böceğinin belasıyla önümüzdeki dönemde karşı karşıyayız.”
"İlaçlama Muhtarlara Bırakıldı, Etki Yaratmadı"
“Emanet usulü bir ilaçlama yaptılar. O ilaçlamalarda inisiyatifi muhtar arkadaşlarımıza bıraktılar. Kapalı ahırlar, serendiler, samanlıklara girilemeyince kokarca ölmedi. İlaçlamalar objektif kriterlere göre yapılmadı. Şimdi gecikmeden ilaçlamaya geçme mecburiyeti var.”
"Jandarma Devreye Girmeli, Fındık Sıfırlandı"
Bu ikinci kısımda kesinlikle jandarma ve kolluk kuvvetlerinin devreye sokunması lazım. Muhtarlara ve ziraat odalarına bu iş bırakılmayacak kadar önemli. Şu anda orduda 600 rakım altı kokarca altı yüz rakım üzerinde dondan dolayı sıfır fındık var önümüzdeki yıl. Maalesef Tahıl pazarında meydandan bağıra bağıra söylüyorum. Ordunun geleceği karanlık fındığın altı yüz rakam altı böcek istilasında altı yüz rakam üstü de don istilasında. Dolayısıyla gelecek yıllar şehrimiz açısından fındık üreten illerin açısından bir faciayla karşı karşıyayız.
Hasar Oranları Çok Yüksek
Yılmaz, üretimdeki kayıpları şu oranlarla özetledi:
•350 rakım altında %10 hasar, 350–600 metre arası %30–40 hasar, 600 rakım üstü %95–100 hasar olduğu söyleniyor.
“Bu yaz mevsiminde fındık yok. Sıfır fındık var. Hükümeti derhal tedbire davet ediyorum. Kokarca ordunun tamamına yayıldı. Artık Gürgentepe sınırına dayandı. Giresun, Trabzon, Samsun da aynı durumda.”
"Ordu, Artık En Fakir İller Arasında"
“Şehrimizin gayri safi milli hasıladan aldığı pay ben bunu seçim döneminde çok paylaşmıştım. Hatırlayın şu anda o durumdan daha kötüyüz. Bizimle birlikte yarışan 5 ilden bahsetmiştim. Son 5 ilin içindeyiz biz.? Peki o beş il neresi: Hakkari, Şırnak, Ardahan, Batman, Bayburt ve Ordu. Fakirleştik, fakirleştik artık dip yaptık.”
"Tarım Bakanı Ordu'da, Yanında Ordu Milletvekili Yoktu"
“Tarım Bakanı geldi ama yanında bir tane iktidar milletvekili yoktu. Biz bunu mu hak ediyoruz? 2090 sayılı fındıkla ilgili hasar kanunu değişmeli. Şu anda yüzde 92 sigortasız üretici var. Hasarını nasıl ispatlayacak bu üretici?”
"Fındık Üreticisinin Zararı Karşılanmıyor"
“Yüzde 92’lik kesim sigortasız. Bu üreticiler nasıl zararını ispatlayacak? İki ton fındığı olana 50-100 lira verip geçecekler. Bu halk kandırılacak bir halk değil artık. Bıçak kemiğe dayandı.”
"TMO Fındığı Ucuzdan Satıyor, Üretici Mağdur"
“TMO 125 liradan fındığı sattıktan sonra fındık iki yüz lira olsa ne olur olmasa ne olur? Vatanına, milletine, bölge insanına bu kadar ihanet eden bir kurum olabilir mi? Fındığın ne kadar değerli bir ürün olduğunu şuradan anlayın.
On yıldır bir gram fındık yağlığa, çürüğe ayrılmadı. Ne demek bu? İhtiyaç yok, fındık gidiyor. Ne kadar alırsan o kadar gidiyor. Sen TMO'sun. Nasıl satarsın fındığı 125 liradan? Dün Sakarya'da TMO'nun önünde TIR kuyrukları vardı. Çarşamba'da TIR kuyrukları vardı. Takır takır fındık satmaya devam ediyorlar.
"Fındık Her Şeyimiz, Ordu'yu Yalnız Bırakmayın"
“Fındık çocuğumuzun kitabı, kızımızın çantası. Bu kadar terk edilecek bir il değil Ordu. Toplumsal duyarlılığı artırmamız gerekiyor. Belediye başkanlarıyla konuştum, 11 ilçemizde fındık yok. Bu yapı bizi faciaya götürüyor.”
"20 Yıldır Aynı Destek: 170 TL"
“2004’ten beri dönüm başına 170 lira destek veriliyor. 20 yıldır değişmedi. 2005’teki dondan dolayı üreticinin devletten %70 alacağı var ama gündeme bile getirilmiyor.”