Tarih: 18.11.2024 21:05

Deneme Arazisinde Yetiştirilen Kenevir Katma Değerli Ürünlere Dönüşecek

Facebook Twitter Linked-in

OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, AA muhabirine, 2015'te kenevir ıslahıyla ilgili hazırladıkları projenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklendiğini söyledi.

“Narlı OMÜ Tarafından Tescillenerek Çiftçilerin Hizmetine Sunuldu”

Bu çalışma sonucunda "Vezir" ve "Narlı" adında iki çeşit elde ettiklerini anlatan Aytaç, "Vezir" türünün Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, "Narlı"nın ise OMÜ tarafından tescillenerek çiftçilerin hizmetine sunulduğunu belirtti.

Aytaç, üniversite tarafından üretilen ve ıslah edilen tohumların, yetiştirmek isteyen üreticilere bir firma üzerinden verildiğine işaret ederek, bu yıl Samsun, Amasya ve Kastamonu'da 13 bin 500 dekar alanda kenevir üretimi gerçekleştirildiğini dile getirdi.

- Farklı alanlarda kullanımıyla ilgili çalışma yürütülüyor

İlerleyen yıllarda Türkiye'de kenevir ekiminin daha fazla olacağını dile getiren Aytaç, "Burada yapılan çalışmayı, TÜBİTAK destekli ıslah çalışmasının çarpan etkisi olarak görebiliriz. Kenevir enstitüsünde tarım ve ıslah üzerine çalışmalar var." ifadesini kullandı.

Enstitüde inşaat, ilaç ve kimyasal sanayi gibi alanlarda birçok çalışma yürüttüklerinin altını çizen Aytaç, şunları kaydetti:

"Kenevirin değişik alanlarda kullanılmasıyla ilgili çalışmalarımız var. Örneğin kovan üretiminde keneviri kullanmaya çalışıyoruz. Kenevirin özellikle yara iyileştirici ve yüzey yenileyici özelliği üzerine çalışmalarımız var. Saflaştırma çalışmalarımız var. Yakın zamanda ilaç amaçlı üretim için de başvuruda bulunmuş olacağız."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —