Tarih: 19.02.2026 15:02

Ordu’da Tarımda Yeni Dönem: B-Reçete Sistemi 1 Temmuz 2026’da Başlıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, "Tarımda İzlenebilirlik ve Dijitalleşme" konulu B-Reçete Sistemi, Bakanlık tarafından 1 Temmuz 2026 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanacak.

E-Reçete ve e-ÜKD Tek Çatı Altında

B-Reçete sistemi;
• e-Reçete sistemi
• e-Üretici Kayıt Defteri (e-ÜKD)

uygulamalarını kapsayan ve bitki koruma ürünlerinin elektronik ortamda kayıt altına alınmasını sağlayan yeni bir dijital takip sistemi olacak.

Açıklamada, Bakanlıkça tedbir kararı alınarak satışı e-reçeteye tabi tutulan 5 aktif maddenin, yalnızca reçeteli olarak bayilerden temin edilebileceği belirtildi. Bunun dışında kalan 343 aktif madde ise; üreticilerin ÇKS, TÜKAS veya KOBÜKS sistemlerinden herhangi birine kayıtlı ve güncel telefon numarasının bulunması şartıyla, SMS onay kodu ile bayilerden alınabilecek.

İlgili sistemlere kayıt oluşturulamayan zorunlu hallerde ise üreticiler, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden "Taahhütlü Satış" işlemi yaparak bitki koruma ürünlerini temin edebilecek.

Tüm Süreç Dijital Ortamda Kayıt Altında

Üreticiler tarafından temin edilen bitki koruma ürünleri;
• Uygulama tarihi
• Hasat tarihi
• Hasat edilen ürünün kime satıldığı (gerçek ve tüzel kişiler)
• Satış miktarı ve tarihi

gibi bilgileri içerecek şekilde e-ÜKD sistemi üzerinden kayıt altına alınacak.

Sistemin, çiftçilerin yaş ortalaması dikkate alınarak sade ve kullanışlı bir yapıda hazırlandığı ifade edildi.

İhracat ve Hal Satış Noktalarında Zorunlu Olacak

Her yıl Bakanlık tarafından yayımlanan üretici kayıt defteri zorunluluğu bulunan bitki ve bitkisel ürünlerde, özellikle ihracat ve hal satış noktalarında kayıt zorunlu hale getirilecek.

Ticari amaçlı bitkisel üretim yapan; kendi arazisinde ya da kira usulüyle üretim gerçekleştiren üreticilerin sisteme kayıt yaptırabilmeleri için İlçe Müdürlükleri tarafından planlanan bitki koruma ürünleri uygulayıcı eğitim toplantılarına katılması ve "Bitki Koruma Ürünü Uygulayıcı Belgesi" alması gerekiyor.

Amaç: Güvenli Üretim ve Tam İzlenebilirlik

Yetkililer, uygulamanın temel amacının;
• Bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine uygun kullanılması,
• Yetkisiz uygulamaların önüne geçilmesi,
• Tarımsal üretimde tam izlenebilirliğin sağlanması,
• Gıda güvenliğinin artırılması

olduğunu belirtti.

Ordu'da üreticilerin, mağduriyet yaşamamaları adına İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından düzenlenecek eğitim ve bilgilendirme toplantılarını takip etmeleri önemle vurgulandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —